LinkedInYouTubeTwitter

1606 Duurzaam Leiden en SDE subsidies

Op donderdag 9 juni 2016 komt het netwerk Verduurzamen bij elkaar in Leiden. Een zonovergoten dag; uitstekend voor veldwerk. We starten met een goed verzorgde lunch en wisselen ondertussen Bouwstenen-nieuwtjes uit.

 

Nieuw, Nieuw

Gerben van Dijk is sinds kort toegevoegd aan het Bouwstenen-team om Ingrid haar werklast te verminderen. Gerben gaat zich onder meer inzetten voor het netwerk Verduurzamen.

Vanaf september 2016 wordt Bouwstenen mede-uitgever van Schoolfacilities. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor alle Bouwstenen-partners en ook voor (nog niet) aangesloten gemeenten en scholen. Het blad krijgt een nieuwe impuls, een bredere basis en een betere verbindingsmogelijkheid voor gemeenten en scholen, ook rond verduurzaming.

 

Duurzaam theater

Na de lunch stappen we op de fiets richting Theater Ins Blau. Een theater dat mede dankzij een duurzaamheidsbijdrage van de gemeente het eerste energieneutrale theater van Nederland wordt. De directeur legt uit dat de wens bij het personeel zelf is ontstaan. Er is hulp gezocht bij diverse instanties (waaronder de gemeente). Om het theater energieneutraal te krijgen worden de conventionele theaterlampen vervangen door led, komen er zonnepanelen op het dak en wordt het gebouw geïsoleerd. Verder zal er ook een verbouwing plaatsvinden waarbij de foyer wordt uitgebreid.

 

Parkeerkelder

Na dit bezoek fietsen we langs een 7-laags parkeerkelder in aanbouw onder de Garenmarkt. Van een bovengelegen plein wordt een groen evenementenplein gerealiseerd. Aansluitend fietsen we langs een tijdelijk opgetrokken parkeergarage. Ondanks de tijdelijkheid van de garage wordt daar binnenkort ledverlichting aangebracht. Die verdient zicht namelijk binnen 1 jaar terug. Goed bezig, Leiden!

 

Collegiale uitwisseling

Na de fietstocht schuiven we aan tafel om ervaringen uit te wisselen. Wat gaat goed, wat kan beter en waar is hulp nodig? We bieden elkaar meer zicht op oplossingen en risico’s. 

 

SDE+ subsidie

Tot slot vertelt gast Sander Huitink over zijn organisatie. Greenspread realiseert rendabele energie-projecten door een koppeling te maken tussen lokale energie-productie en lokale afname, met lokaal geld. Ze zijn actief van het allereerste idee tot en met de realisatie en exploitatie van een project. De focus ligt daarbij op zonnepanelen en WKO (warmte-koude-opslag). Ook helpen ze bij het aanvragen van  SDE-subsidies, meestal met positief resultaat.

 

Via Greenspread Investments, zijn ze ook actief op het gebied van de financiering van zonnepanelen (zon-PV-systemen) en WKO-systemen. Financiering kan lopen via:

  • crowdfunding
  • een lening bij een bank of (lokaal) fonds
  • eigen vermogen
  • een participatiestructuur of
  • een combinatie hiervan

Uitgangspunt is altijd, dat zoveel als mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokale financiering.

 

Als de zomer voorbij is

De eerstvolgende bijeenkomst vindt plaats op donderdag 13 oktober. Op de agenda het vraagstuk split incentive (blijft een geliefd onderwerp) en de wijze waarop de ambtelijke wensen tot uitvoering gebracht kunnen worden.

De datum mag vast in de agenda, locatie en invulling van het programma volgen.

 

Ondertussen

Wie zo lang niet kan wachten en vast met de split incentive aan de slag wil en/of meer samen wil optrekken rond het verduurzamen:

 

Meer informatie

 

 

Bijlage Size
1606 SDE subsidies en zon.pdf (1.79 MB) 1.79 MB