Bouwstenen voor Sociaal


Mfakaart button

Leegstand maatschappelijk vastgoedEen toenemend aantal gemeenten vindt een lage bezetting van maatschappelijk vastgoed een probleem. Maar hoe meet je de mate van gebruik? Drie voorbeelden op een rij, waarvan één van onze Belgische collega's.   

 

InformatiemanagementInformatie-management is van strategisch belang, maar het is nog zoeken hoe het kan worden ingezet voor vastgoedsturing bij gemeenten en scholen, blijkt uit een kleine rondgang in het Bouwstenen-netwerk.

 

Wetten en regels vereenvoudigdNaar verwachting treedt in 2019 de Omgevingswet in werking. Het is nog niet echt helder wat dit betekent voor voorzieningen en vastgoed, behalve dat er meer kan. De wet biedt ruimte voor meer flexibiliteit. 

 

Onderhoud

De NEN 2767 is een communicatie-middel en niet geschikt om als prestatie-indicator op te nemen in een contract, zegt Patrick Zeilemaker van Helix.

 

Gemeentelijke rol

Het doel en de context van maatschappelijk vastgoed zijn anders dan van commercieel vastgoed. Erwin van Proosdij, hoofd vastgoedbedrijf Enschede, zet de verschillen op een rij.


InformatiemanagementDe Bouwstenen-publicatie 'In Control 2016' met een vergelijking van de informatiesystemen rond vastgoed- en facility management en allerlei aanverwante artikelen staat nu online.

 

OnderhoudMinder sores, lagere kosten en duurzamer; dat zijn in een notendop de resultaten van het uitbesteden van het gebouwonderhoud door de gemeente Enschede. Een mooi voorbeeld; ook voor scholen.

 

SamenwerkenDe Bouwagenda sluit goed aan bij de agenda van gemeenten, onderwijs en zorgpartijen. Een prima basis voor samenwerking tussen publieke en private partijen.


OnderwijshuisvestingsplannenDoor afspraken in de commissie Nijpels zijn we toe aan een derde generatie Integrale Huisvestingsplannen voor het onderwijs, zegt Maurice Koolen, gemeente Heerlen.

 

Wij zijn bezig!Een goed portefeuilleplan heeft een strategische focus en schept ruimte voor uitvoering, zegt Annemarie van der Zee van Almere. Zij verkende de portefeuilleplannen van negen gemeenten.