LinkedInYouTubeTwitter

2404 Financiële verslaglegging en huurprijsbeleid

Het netwerk Financiële experts komt 8 april 2024 samen inKoningszaal - De Bazel het gebouw van de Nederlandsche Handelsmaatschappij. "Eigenlijk was het de bedoeling dat we ergens anders zouden zitten", zegt Paul Mooij, "maar alles was vol". Niet erg. Kunnen we dit deel van de Amsterdamse vastgoedportefeuille mooi van binnen bewonderen. Veel hout en strak gerestaureerd. Zelfs de ingebouwde klok doet het. 

 

We krijgen koffie met muffins en andere koekjes. Heel lekker. We starten het programma met een rondje waar een ieder zo mee bezig is. 

Houvast voor jaarstukken

Paul leidt zowel het ochtend als het middagprogramma in. ‘s Morgens bespreken we de voorstellen van Linda de Vries van Baker Tilly voor de paragraaf kapitaalgoederen (zie sheets). Uitdaging is het niet te ingewikkeld te maken. Het gesprek gaat grotendeels over hoe je goed inzicht geeft in de portefeuille en de kosten en baten daarvan. Kapitaallasten en kostprijshuur komen geregeld voorbij. Terwijl we Linda input geven krijgen we meteen een beeld van hoe collega-gemeenten met deze aspecten omgaan.

Update huurprijsbeleid

Ook de lunch is goed verzorgd. We zitten hier echt op stand. Na de lunch horen we hoe Amsterdam haar huurprijsbeleid heeft vormgegeven en haar algemeen belang besluit heeft ingericht. Belangrijkste wijziging, ze schrijven nu annuïtair af en de afschrijving van het inbouwpakket is van 15 naar 20 jaar gegaan. Leoniek Driessens van Republiq vertelt over de komende wijzigingen van de Wet markt en overheid en presenteert de eerste resultaten van hun onderzoek naar huurprijzen. Veel gemeenten zijn bezig met een herziening van het Algemeen Belang besluiten. Amsterdam, Haarlemmermeer en Utrecht hebben een voorbeeld van zo’n besluit op pandniveau. Die mogen we delen.

Mee naar huis

"Veel gehoord, maar wat nemen we mee en waar gaan we het de volgende keer over hebben", vraagt Ingrid. Het thema circulariteit leidt meteen tot een inhoudelijk gesprek. We kunnen er niet genoeg van krijgen. We nemen veel mee naar huis. Sommigen gaan nog eerst even de stad in. "Nu zijn we er toch". Dank Paul voor het ontvangst.

 

 

Wat volgt?

We ontvangen graag, zoals besproken, de stukken om te delen. We plannen vast een bijeenkomst voor het najaar. Daar zijn diverse thema’s voor aangedragen, maar meer kan ook.

 

Meer informatie

Besproken

Overige info 

  • Webinfo: Begroten en verantwoorden
  • Webinfo: Wet Markt en overheid
  • Webinfo: Huur en medegebruik
  • Netwerk: Financiële experts
  • Webinfo: Duurzaamheidsrapportage CSRD: dit betekent het voor jou (KvK, maart 2023)